BAMBUS

Naraščanje števila svetovnega prebivalstva in rast deleža srednjega sloja sta razloga za povečano povpraševanje po izdelkih, ki temeljijo na lesu in vlakninah. Da bi zadovoljili povpraševanje, pospešeno in nezadržno krčimo že tako okleščene svetovne gozdne površine. Na ta način pridobivamo les in površino za nasade bombaža in drugih zahtevnih pridelkov. Mednarodne zaveze in spodbude k obnavljanju degradiranih in deforestiranih površin (še) nimajo želenih učinkov, industrije in korporacije pa medtem brezupno iščejo vlaknine, ki ne bi temeljile na lesu in deforestaciji.

Nasadi bambusa lahko rastejo na degradiranih površinah in hkrati poskrbijo za njihovo obnovo. Zaradi svojih edinstvenih lastnosti bambus zmanjšuje učinke degradacije in deforestacije, hkrati pa predstavlja enega izmed redkih trajnostnih virov vlaknin.

Čeprav se pri izdelavi tkanin iz bambusovih vlaken uporabljajo raztopila, le-ta niso nujno škodljiva in okolju neprijazna. Zaradi tehnoloških izboljšav pa bo bambusovo kašo kmalu mogoče stroškovno učinkovito ustvariti s pomočjo mehanskega procesa, brez uporabe kemičnih sredstev. Vse tkanine nam zagotavljajo dobavitelji s certifikatom OEKO-TEX 100, kar pomeni, da pri njihovi izdelavi ni bila uporabljena nobena kemikalija s škodljivimi lastnostmi.

LASTNOSTI TKANIN IZ BAMBUSOVIH VLAKEN

TERMOREGULACIJA

Podobno kot volna, tudi tkanine iz bambusa v vročini hladijo in v mrazu grejejo, zato se odlično obnesejo kot osnovne plasti pri zimskih športih. Nogavice iz bambusa pa so tudi priporočljive za sladkorne bolnike s slabo prekrvitvijo nog.

PROTIBAKTERIJSKO DELOVANJE

Bambus vsebuje protibakterijska in protiglivična sredstva, ki se med procesom izdelave ohranijo ter v tkaninah ostanejo prisotna tudi po večkratnem pranju. Zaradi te lastnosti so vsi naši izdelki odporni na vonjave.

UV ZAŠČITA

Tkanine iz bambusa prestrežejo kar 97,5 % škodljivih UV žarkov, zato jih lahko štejemo za idealno počitniško in popotniško opremo.

NE POVZROČA ALERGIJ

Tkanine iz bambusa ne dražijo občutljive kože. Imajo protistatične lastnosti in se udobno prilegajo koži.

ZRAČNO PREPUSTNO

Tkanine iz bambusa “dihajo” in so bolj vpojne kot bombaž, zato koža med uporabo ostaja bolj suha.

BREZ GUBIC

Našo bambusovo viskozo zmešamo s kančkom elastana, da lahko ustvarimo tkanino, ki je izredno mehka in raztegljiva, hkrati pa preprečuje nastanek gubic.

 ZAKAJ BAMBUS?

HITRA RAST

Bambus je ena izmed najhitreje rastočih rastlin na svetu, saj lahko v enem dnevu zraste kar za 1 meter. Omogoča tudi večkratno sečnjo istih stebel zaradi česar predstavlja eno izmed najbolj trajnostnih surovin.

VEČJI IZKORISTEK

V primerjavi z bombažem, bambus potrebuje le 10 % površine, da obrodi isto količino.

ORGANSKA RAST

Ker je naravno odporen proti bakterijam in škodljivcem, bambus uspeva brez pesticidov ali drugih kemikalij. To pomeni, da ga lahko po uporabi brez slabe vesti zavržeo ali kompostiramo.

RAZGRADLJIVOST

Tkanina iz 100 % bambusa je popolnoma biološko razgradljiva.

SKROMNOST

V primerjavi z bombažem, ki za izdelavo ene same majice potrebuje kar 2700 litrov vode, bambus za rast potrebuje zgolj deževnico.

TRAJNOST PRSTI

Bambus je dober za prst, saj ga za pridobivanje ni potrebno izpuliti iz zemlje, temveč ga posekajo. To pomeni, da ga po sečnji ni treba znova posaditi, hkrati pa preprečuje erozijo in zadržuje vodo. Poleg tega lahko raste tudi pod nakloni, na katerih ostale rastline le stežka uspevajo.

ZMANJŠEVANJE TOPLOGREDNIH PLINOV

Bambus absorbira do 5-krat več CO2 in proizvede kar 35 % več kisika kot ostale rastline, ki zavzemajo isto površino. S tem pripomore k zmanjševanju izpusta toplogrednih plinov v atmosfero.